Hvad er selvværd

Selvværd er en følelse – en tilstand – en indre fornemmelse.
Selvværd går på at være tilfreds med sig selv, kende sine gode sider og acceptere sine fejl og mangler.

Selvværd skabes i det indre og handler om den måde, vi opfatter os selv på den måde vi tænker om os selv på, og de følelser det udløser. Det er helt afgørende for vores trivsel, at vi føler os værdifulde, at vi føler, vi er noget værd, og at man har ret til at være her og være sig selv og oplever, at man kan leve op til de krav, som livet stiller til en. At føle sig værdifuld.

Lavt selvværd

Lavt selvværd er grundlæggende en følelse af at være mindre værd end andre – en følelse af ikke at slå til og en tendens til at se på sig selv og sit liv med kritiske øjne.

Når du har lavt selvværd kan det være, at du bruger meget energi på at overtænke, hvad du sagde/ gjorde i en given situation og hvordan andre opfattede dig. Måske har du en følelse af, at du hele tiden observerer dig selv for at sikre, at du ikke gør eller siger noget dumt eller uintelligent. Det er enormt udmattende at have det sådan, og samtidig er det begrænsende for dig, og din autencitet og vitalitet går tabt. Man kan sige, at du er mere optaget af, hvad andre synes om dig, end at være dig, med de behov og ønsker, du har i nuet og livet generelt.

Omvendt kan lavt selvværd komme til udtryk ved at du er enormt udadvendt og fører dig frem. Du fremstår med overlegenhed, arrogance og en selvsikker facade, som dækker over et lavt selvværd. Selvværd er din måde at se dig selv på, og alle de tanker du har om dig. Det påvirker dit indre miljø og din indre stemning. Og det påvirker dig, når du er sammen med andre – ofte er ens lave selvværd tydeligst, når man er sammen med andre.


Symptomer på lavt selvværd:

Lavt selvværd kan vise sig på forskellige måder. Måske genkender du nogle af nedenstående ting

  • Svært ved at mærke, hvad du gerne vil og har lyst til
  • Du kan have svært ved at træffe beslutninger
  • Du undertrykker dine egne ønsker og behov
  • En hård indre dialog, hvor du taler kritisk til dig selv
  • Negativ selvopfattelse
  • Du gør ting for andre, for at føle dig sikker på at være god nok og betydningsfuld 
  • Du stiller meget store krav til dig selv
  • Du har et overdrevet behov for at skabe kontrol og perfektionisme
  • En opfattelse af, at du er nem at erstatte


Hvorfor har jeg et lavt selvværd?

Der kan være mange forskellige grunde og årsager til, at du har et lavt selvværd. Lavt selvværd er ikke noget vi bliver født med. Det er noget, der opstår helt fra den tidlige barndom og livet igennem. Selvværdet formes igennem vores liv og bliver skabt af os selv, blandt andet ud fra de påvirkninger vi får fra andre mennesker. Ud fra vores erfaringer danner vi en masse forestillinger om os selv og forventninger til os selv. Eksempler på, hvor vores selvværd bliver påvirket af andre mennesker, kan være:

  • Forældre, søskende og familie
  • Institutioner
  • Skolegang – klassekammerater og lærer
  • Uddannelse/arbejde
  • Venner og bekendte

Selvværdsskabende påvirkning fra andre kommer af at være blevet mødt kritisk og bedømmende. Typisk kommer det fra de erfaringer, vi har fået gennem livet. Særligt de erfaringer, vi får med os fra vores barndom. Når vi gentagende gange bliver mødt med kritiske attituder og kritisk feedback, er det med til at skabe ens selvbillede. Vi kan have erfaringer, der handler om, at vores reaktioner ikke har været okay. Vi kan være blevet nedgjort, skammet ud eller blevet gjort forkert. De erfaringer, vi har i vores barndom, tager vi med videre i vores liv, og de lægger grundlaget for vores måde at være i verden på.

Kan man få et bedre selvværd?

For at få et højere selvværd skal der arbejdes på forholdet til sig selv. Forholdet til os selv er det vigtigste forhold i vores liv. Desværre er det for mange det forhold, der bruges mindst tid og opmærksomhed på, og det bliver hverken plejet eller taget alvorligt. En af kernerne i lavt selvværd er de tanker, vi har om os selv. Når man bliver opmærksom på disse negative tanker og fortællinger, kan man lære at ændre sin måde at behandle tankemønstrene på. For at reparere et ikke funderet eller skadet selvværd, skal du ind i den smerte, du bærer på, og du skal ind at arbejde med din skam og smerte, som er det, der får dig til at føle dig mindre værd. Når du tør mærke det svære, åbne op og undersøge det, begynder du stille og roligt at genopbygge dit selvværd. Lavt selvværd kan begrænse dit liv og din livsglæde. Det er aldrig for sent at arbejde med at udvikle et solidt og sundt selvværd, og jeg kan hjælpe dig på vej.

Selvtillid er det man gør, og det man får ros for – selvværd er den, man er.

Selvtillid
Handler om tillid til sine evner.
Handler om at gøre.
Handler om noget, vi kan.
Handler om tillid til sine færdigheder.
Selvværd
Handler om oplevelsen af at have værdi.
Handler om at være.
Handler om noget, vi er.
Handler om at værdsætte sine egenskaber.

Selvværd kan ikke øges ved at opbygge mere selvtillid.